GROTH Design Group
Architecture | Interiors | Planning


Nativity of Our Lord | Rhinelander, WI

Nativity of Our Lord parish had two worship and school locations. The parish is moving toward one location on the downtown worship site. The first step toward the single campus was a small school renovation project in 2015. The second step is the renewal of the Place of Worship. 

The worship seating is being reduced and rearranged and a balcony is being removed. These allow the creation of a new Gathering space inside the existing structure. Previously, no Gathering area was available for worship attendees. Additionally, a new Adoration Chapel is being created within meeting space alongside the existing Sanctuary. Sacristy and music storage are all being renovated to provide better support for the worship. The reorder of the nave also allows better arrangement of the music ministry, and accessibility to the sanctuary and flexible seating space for ADA compliant seating.

Read More
757 N. Broadway | Milwaukee, WI

The owners of the office building at 757 N. Broadway in downtown Milwaukee desired a facelift for their building to attract tenants and create a recognizable identity for the building. The building featured first floor retail space with 6 floors of office space above.

To better establish the visibility of the first floor retail space and create a better order to the building, the design team introduced a new cladding material, storefront windows and canopies at the first floor, and a cornice was added to the roof line. A light colored stone cladding was utilized at the base to contrast with the existing deep red brick above. Copper in the detailing at the top of the base and at the cornice of the building further distinguish the building. The entry lobby for the office space was also remodeled, tastefully incorporating new finishes & restoring the lobby to its original grandeur.

Read More
GROTH Design Group Office Remodel | Cedarburg, WI

GROTH Design Group has expanded the markets we serve, and therefore, has added staff to support new clients. We embraced the historic building which houses our office, and used the mill and its existing features to enhance a modern office design. Highly valuing our staff and encouraging spirited creativity and interaction, the space was designed for increased team building and casual meeting spaces.

Read More
True Process | Glendale, WI

True Process is a tenant build out in the Barnabas Business Center in Glendale, Wisconsin.  The building has a rich Milwaukee history and was built by the Uihlein family, owners of the Schlitz Brewing Company, in the 1920’s.

True Process is a growing company that offers their clients a unique approach to providing healthcare IT solutions.  They requested a space that reflects their recent branding efforts and technology niche in the marketplace.

The design team was challenged to make use of many of the existing partitions and conditions found in the space and yet needed to create a fresh new look for their company headquarters.  A combination of open work area and private offices allow for growth, flexibility and a dynamic work environment.  Custom millwork, variety of materials and accent colors contribute to the success of updating and personalizing the existing space.

Read More
Holton Brothers | Grafton, WI

The Holton Brothers project included the construction of a new 18,800 square foot office/warehouse building and associated site work. The office portion of the building is approximately 4,250 sq ft, and the warehouse and shop areas are approximately 14,550 sq ft.

Masonry construction was utilized throughout the project to illustrate the firm’s expertise in masonry restoration. A combination of decorative block and brick, accented with metal and glass, created a modern exterior facade. The interior of the building was designed with a modern aesthetic and includes some unique finishes such as the CNC carved MDF panel wall behind the reception desk, and a blend of powder coated metal, glass and wood materials on the reception desk.

Read More
St. Paul Lutheran School | Grafton, WI

The project involves the expansion and remodeling of the existing gymnasium. The building construction consists of concrete foundation walls and footings, concrete floor slab on grade with a wood athletic floor system, insulated precast concrete wall panels, steel joist and metal deck roof structure with rigid insulation and adhered membrane roofing. Site work includes grading, new concrete walks, seeding of disturbed turf areas and landscaping. 

Read More
Oconomowoc Community Center | Oconomowoc, WI

Existing city facilities could no longer support services and programs offered to residents by the Department of Parks and Recreation (DPR). A new facility was needed. The selected site on the shores of Lac LaBelle at the western gateway to downtown offered the potential not only to provide for support of programs, but the opportunity to create a facility that strengthened that “gateway” location for all who would enter the commercial area.

GROTH Design Group was engaged to work in collaboration with J. H. Findorff and Sons (Construction Manager) to plan and design a new 20,000 SF facility to house the offices of the DPR, multi-use classrooms, fitness areas, concessions and dining area to serve the beach area and adjacent city park, and spaces for large public gatherings.

Read More
St. Anne | Pleasant Prairie, WI

St. Anne Catholic Church is a newly formed religious community established in 1997 by the Archdiocese of Milwaukee. The facility provides worship space with approximately 1,000 seats, a fellowship hall, meeting rooms, and administrative and support spaces.

The exterior character of the building is appropriate to its physical and cultural context. The interior of the worship space features an antiphonal seating arrangement and abundant natural light. 

Read More
St. John the Baptist | Waunakee, WI

This Master Plan design for St. John the Baptist provides a new 40,000 SF building to house worship, fellowship, offices and meeting programs.  The master plan expands parking on the site from 70 stalls to 254 stalls.

The challenge for site planning was to find room within the urban setting for both expansion of parking and programming.  The design identified key parcels of land for purchase to accommodate the expansion, including preparations with local jurisdictions for the closing of a village street. The new parking and building location needed to respond to the existing day school and church buildings that will remain in use. 

The challenge for the design was to create a building that in plan, massing and ornamentation would be complimentary to the adjacent turn-of-the-century church as well as true to the current needs of liturgy and ministry.

Read More
St. Matthias Episcopal | Minocqua, WI

The project at St. Matthias Episcopal Church included the renovation and remodel of 3,000 SF (most of the existing church), creating new classrooms in the existing parish hall, converting the existing worship space into a new parish hall, demolishing the old kitchen and adding a new kitchen. 

The 6,300 sq. ft. of new construction, includes a new 200 seat worship space, and offices.  The new building features a red granite exterior, paying homage to the fabric and character of the existing structure and surrounding community.

Read More
Prince of Peace | Green Bay, WI

The challenge for this new construction project was to design a building that created a new identity for two parishes becoming one. Set within a traditionally agrarian locale, the architecture for Prince of Peace builds on the blessings of God’s Creation and the journey of God’s faithful within the created world. The open structure steeple and bell tower serve as a beacon to the surrounding area.

The building follows a cross-shaped plan that is articulated in common and
uncomplicated brick with very simple stone and timber  accents.

The project includes worship space with seating for approximately 1,000, gathering space, fellowship hall, offices, kitchen and mechanical basement. Master planning includes a school addition as a future phase.

Read More
Harbor House | Milwaukee, WI

Restauranteur Joe Bartolotta and philanthropist Michael Cudahy, acquired this aging restaurant and created one of Milwaukee’s finest restaurants located on the lakefront.

The existing long low continuous roof was lifted and divided into three sections. Each section was then repositioned at differing heights to create different views throughout the restaurant. The underside of the roof sections were then painted a light color to lighten the spaces and give an expansive feel.

The existing dining room floor was divided into two levels with the higher side on the south. The lower north side was raised to even the dining room floor and create a flexible space to accommodate large parties when needed.

The exterior patio to the west and the walk on the north side of the building were renovated with new masonry materials to create one of Milwaukee’s only venues that allows views of both Milwaukee’s skyline and Lake Michigan.

Groth Design Group collaborated with an interior design consultant.

Read More
Trinity Lutheran Church | Elkhart, IN

The congregation at Trinity Lutheran sought to strengthen ministry programs by combining operations from two sites onto a single campus; adding a new Worship and Parish Ministry facility to the existing suburban school facility.

The development had to be seamless with as little disruption to ongoing operations as possible.  In response, GROTH Design Group developed a phased short and long term approach addressing the immediate need for worship space and parking, and providing for longer term school, youth and early childhood programming. 

The new worship space will be the heart of the overall development, providing for contemporary worship needs, including praise band and future technology systems, while maintaining the more traditional symbols of Lutheran worship within a concept allowing for expansion of the choir program.

Read More
St. Stephen Catholic Church | Oak Creek, WI

The challenge for site planning for St. Stephen was to fit extensive interior and exterior program requirements onto a 14 acre site. A portion of the site was not buildable due to the presence of wetlands. The site was also adjacent to a major interstate freeway, further restricting the placement of building components.

The  building design has a contemporary architectural language that keeps with the suburban setting, while still recalling the form, materials, and details of the Parish’s existing historic church. 

Read More
Faith Lutheran Church | Antioch, IL

GROTH Design Group was selected by the Congregation of Faith Evangelical Lutheran Church to design a Master Phasing Plan for a new church and educational facility on a large rural site. The master plan needed to include parking for the school as well as the new Worship space. Site design was important to the congregation and needed to be integrated into the rural setting.  Accessibility and drop-off areas were a major concern for the site layout as well.

Phasing the construction of such a large project was also a major concern. The design of Phase I includes a new chapel, gathering space, fellowship hall, and worship space with seating for 550 members. Phase II will include a two track pre-school through 8th grade, a larger fellowship hall which will act as a cafeteria for the school, office space for school and ministry, and classrooms for adult and youth ministry programs. The Phase I design allows for uncomplicated future expansion during Phase II of the Master Plan.

Read More
Midvale Community Lutheran Church | Madison, WI

This project resulted in the complete reorientation and remodeling of the worship space and gathering area at Midvale Community Lutheran Church.  The traditional, long and narrow sanctuary was reconfigured to provide seating in a fan layout creating a far more intimate and family-like arrangement. The renovated gathering space provides a greater sense of welcome and comfort for visitors and members.

Read More
Concordia University Student Life Center | Mequon, WI

This renovation involved creating an expansive, open space for many different student activities, including congregating, eating and studying.  Multi-purpose space, new food and beverage vendors, computer lounge, gaming area, convenience store, and a television lounge were included.  

On the first floor new office spaces have been planned, allowing for the consolidation of all student services.  An area open to the lower level will allow activity to permeate and connect those on  both levels.  A new ballroom will allow the University to accommodate larger activities for both the students, administration and outside groups.  Both floors will incorporate new large restroom facilities to replace previously undersized facilities.

Read More